24 Ocak 2015 Cumartesi

Chia Tohumu Nedir

Chia tohumu (çekirdeği) nedir? 


Chia, Salvia Hispanica olarak adlandırılan, nane ailesinden ada çayına benzer bir bitkinin tohumudur. Aztekler döneminde en önemli besin kaynağı olarak tüketilen bu tohum, Meksika ve Guetemala topraklarından geliyor.Ülkemizde de tohumu ekilere yetiştirilebilmektedir.

Somon balığından daha fazla Omega-3, sütten daha fazla kalsiyum, yeşil çaydan daha fazla antioksidan, ıspanaktan daha fazla demir içeren bir besin kaynağıdır.
 Chia çekirdeği oranda vitamin, lif, protein, mineral ve Omega-3 yağ asidi içerir. Chia tohumu aynı zamanda çok kuvvetli bir antioksidan. Kalsiyum bakımından zengin, Omega-3’ün ise tam manasıyla deposu olduğunu söyleyebiliriz. Sütten neredeyse 5 kat daha fazla kalsiyum içeren bu mucizevi besin, deniz somonuyla aynı oranda Omega-3 almamızı sağlıyor.

100 gr Chia tohumunda bulunan önemli maddeler ve değerleri şöyle: 
  • Protein (20,7 gr)
  • Yağ (32,8 gr)
  • Lif (41,2 gr)
  • Karbonhidrat (41,8 gr)
  • Kalsiyum (714 mg)
  • Demir (16,4 mg)
  • Vitamin B1 (0,18 mg)
  • Vitamin B2 (0,04 mg)
  • Vitamin B3 (613 mg)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder